FORGOT YOUR DETAILS?

Tworzenie konta

Blog

Fasola w dwóch odsłonach

Fasola jest pełna właściwości odżywczych. To przede wszystkim źródło białka – ok.22 procent – oraz błonnika. Zawiera spore ilości witamin, potasu, magnezu, cynku a także żelaza.

Ma działanie przeciwutleniające, walczy z wolnymi rodnikami; wpływa na regulację poziomu cukru i zmniejsza poziom “złego” cholesterolu.
Nie poleca się jej jedynie osobom z chorobami przewodu pokarmowego.
Dla osób odchudzających się istotne jest uczucie sytości jakie pozostawia fasola. Jeśli jednak widzicie ją tylko w roli “Fasolki po bretońsku” to z pewnością zaskoczy was np: deser z fasoli. Zacznijmy od przepisu na

smalec z fasolii, dieta herbalife

SMALEC Z FASOLI

Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
sól

Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć na oleju dorzucając listek laurowy i ziele angielskie.Fasole rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać podsmażoną cebulkę,czosnek oraz majeranek ,[piprz i sól do smaku,Najlepiej smakuje na ciemnym chlebie z dodatkiem kiszonego ogórka.

brownie z fasolii, produkty herbalife

BROWNIE Z FASOLI

Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
4 jaja
3 łyżki kakao
3/4 szklanki ksylitolu
1,5 łyżeczki sody w proszku
3 łyżki oleju rzepakowego

Polewa:
1 gorzka czekolada
1/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
odrobina ksylitolu

Fasolę wypłukać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować dokładnie. Masę przełożyć do dwóch małych keksówek. Piec 40 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ważne! Nie sprawdzać ciasta patyczkiem przed zakończeniem pieczenia. Życzę smacznego!

Jest rzeczą ogólnie wiadomą jak ważna jest obecność błonnika w naszej diecie.Wiemy,że pomaga usuwać resztki pokarmowe – czyli wspomaga perystaltykę jelit i … co jeszcze?

Do czego jest nam potrzebny błonnik?

Na tym zazwyczaj kończy się cała nasza wiedza. Ale co to jest właściwie ten błonnik?
Błonnik to składnik budowy roślin – włókno pokarmowe,które w organizmie nie ulega strawieniu.Są dwa rodzaje błonnika:
Błonnik rozpuszczalny w wodzie, który znajduje się w cytrusach, marchwi, ziemniakach, fasoli, jabłkach, płatkach owsianych. Wiąże on wodę w galaretowatą substancję dając uczucie sytości; pomaga oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii; zmniejsza stężenie cholesterolu oraz stanowi pożywkę dla rozwoju pożytecznych bakterii w jelitach.

Błonnik nierozpuszczalny można znaleźć w kukurydzy, otrębach, truskawkach, malinach, produktach pełnoziarnistych. Ma on zdolność wchłaniania wody i pęcznienia. Działa jak miotła; wymiata zalegające resztki pokarmowe poprawiając pracę jelit. Tym samym też przyspiesza trawienie.

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to 20 – 40 g .Nie jest to łatwe do osiągnięcia dlatego można posiłkować się suplementami. Należy jednak pamiętać o piciu dużych ilości wody gdyż niedobór wody przy dużej ilości błonnika może skutkować zaparciami.

Prawidłowa dieta z Herbalife

Prawidłowa dieta powinna łączyć wszystkie rodzaje błonnika. Sięgajmy więc po rośliny strączkowe, świeże i suszone owoce i produkty pełnoziarniste najlepiej kilka razy w ciągu dnia, małymi porcjami. Źródłem błonnika są również składniki koktajlów Herbalife, które wspomagają dietę i zdrowe odżywianie.

Stała obecność błonnika w diecie może zaowocować unormowaniem poziomu cholesterolu,obniżeniem ciśnienie, uregulowaniem poziomu insuliny oraz szczupłą sylwetką. Pomaga zapobiegać chorobom jelita grubego a nawet chorobom nowotworowym!

Mnóstwo procesów zachodzących w naszym organizmie nie mogłoby przebiegać zgodnie z naturalnym rytmem gdyby nie spożycie błonnika. Zwróćmy więc uwagę na to co jemy a organizm sam nam podziękuje!

TOP